Nutrien
Nutrien ialah zat makanan atau bahan dalam makanan yang boleh digunakan
oleh tubuh badan untuk memperoleh tenaga, membantu dalam sintesis tisu dan
pelbagai aktiviti penting yang lain di dalam badan. Seperti badan kita, terdapat
campuran bahan kimia di dalam makanan dan sesetengahnya adalah sangat
mustahak untuk tubuh manusia. Bahan penting yang digunakan oleh badan kita
itulah dikenali sebagai zat makanan atau nutrien.
Nutrien amat penting kepada tubuh badan manusia untuk pelbagai fungsi
seperti tumbesaran dan perkembangan badan, keseimbangan sel dan tisu,
pembekal tenaga untuk melakukan aktiviti-aktiviti fizikal dan mengawal beratus
ribu proses makanan yang berlaku di dalam badan kita setiap hari. Nutrien yang
lengkap melahirkan badan yang sihat.
Jenis-jenis Nutrien
Nutrien bukan sahaja terdapat di dalam bahan kimia makanan tetapi ia juga
boleh diperolehi dalam pelbagai jenis dan setiap jenis nutrien mempunyai
fungsinya tersendiri. Secara umumnya nutrien terbahagi kepada dua jenis iaitu:
Terdapat enam kelas nutrien dalam makanan iaitu:
(a) Karbohidrat;
(b) Lemak;
(c) Protein;
(d) Vitamin;
(e) Mineral; dan
(f) Air.
Nutrien pula boleh dibahagikan kepada dua kelas yang utama berdasarkan elemen karbon di dalamnya. Bahan yang mengandungi karbon dikenali sebagai organik dan yang tiada karbon dipanggil tidak organik. Karbohidrat, lemak, protein dan vitamin adalah kumpulan organik, manakala mineral dan air adalah kumpulan tidak organik.
a)
Makronutrien (
Macronutrient )
Ia dikenali dengan makronutrien kerana ia
membekalkan tenaga dalam kuantiti yang besar untuk badan manusia bagi melakukan
aktiviti-aktiviti fizikal. Makronutrien terdiri daripada karbohidrat, protein,
lemak dan air.
b)
Mikronutrien (
Micronutrient )
Mikronutrien terdiri daripada vitamin dan
mineral. Ia dikenali dengan mikronutrien kerana jumlah yang diperlukan untuk
tubuh badan manusia adalah sedikit berbanding makronutrien. Mikronutrien mengawal
fungsi- fungsi tubuh badan.
(a) Karbohidrat;
(b) Lemak;
(c) Protein;
(d) Vitamin;
(e) Mineral; dan
(f) Air.
Nutrien pula boleh dibahagikan kepada dua kelas yang utama berdasarkan elemen karbon di dalamnya. Bahan yang mengandungi karbon dikenali sebagai organik dan yang tiada karbon dipanggil tidak organik. Karbohidrat, lemak, protein dan vitamin adalah kumpulan organik, manakala mineral dan air adalah kumpulan tidak organik.
nice!
ReplyDelete