Karbohidrat
Perkataan karbohidrat memberi maksud karbon yang dihidrat. Ia terhasil
daripada karbon, hidrogen dan oksigen. Karbohidrat adalah pembekal
tenaga utama di dalam badan manusia. Diet karbohidrat adalah seperti
kanji dan gula di dalam bijirin, sayur-sayuran, legum dan buah-buahan.
Selain itu, kita juga boleh memperoleh karbohidrat daripada bahan tenusu,
tetapi bukan daripada daging. Badan kita menukar diet karbohidrat kepada
glukos iaitu sebatian gula yang mudah. Glukos inilah yang kita akan dapati
di dalam lingkaran bagi membekal tenaga kepada sel dan tisu.
Pengkelasan Karbohidrat
Karbohidrat boleh dikelaskan kepada beberapa bahagian mengikut
rangkaian molekul karbon. Karbohidrat yang tidak boleh dihidrolisiskan
kepada karbohidrat yang lebih mudah dipanggil monosakarida.
Karbohidrat yang boleh dihidrolisiskan kepada dua unit monosakarida
dipanggil disakarida; yang menghasilkan tiga unit dipanggil trisakarida
dan seterusnya. Manakala karbohidrat yang menghasilkan banyak molekul
monosakarida dipanggil polisakarida.
Lemak
Lemak berasal daripada mminyak dan juga bahan dalam makanan seperti
kolestrol dan ffosfolipid. Lemak adalah sebatian organik dan seperti
karbohidrat ia mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen. Lemak atau
juga trigliserida adalah antara pembekal utama tenaga kepada badan.
Selain itu trigliserida, kolestrol dan fosfolipid mempunyai fungsi utama
yang lain iaitu memberi struktur sel badan, pembawa larutan lemak
vitamin (A, D, E dan K) dan membekal bahan permulaan (kolestrol) untuk
menghasilkan hormon yang banyak. Lemak mempunyai kandungan kalori
yang tinggi. Bagi berat yang sama, lemak mempunyai dua kali ganda
jumlah kalori berbanding dengan karbohidrat dan protein.
Diet lemak diperoleh daripada lemak dan minyak yang digunakan dalam makanan atau dimasak dengannya. Lemak di dalam makanan adalah mustahak untuk kesihatan. Kebanyakan lemak di dalam makanan kita berpunca daripada 5 sumber.
Sumber Lemak
Terdapat
tiga jenis lemak iaitu:
(i)
Lemak Tepu
Lemak ini
akan meningkatkan kolestrol darah yang berbahaya kepada jantung. Ia terdapat di
dalam daging-daging berlemak, mentega, keju, minyak sapi, lemak binatang, minyak kelapa dan santan.
(ii)
Lemak Poli Tak Tepu
Lemak ini
mengurangkan paras kolestrol darah dan sangat baik untuk jantung. Lemak ini
adalah lemak cecair dari bahan tanaman seperti minyak jagung dan minyak kacang
soya.
(iii)
Lemak Mono Tak Tepu
Lemak ini juga boleh
membantu menurunkan paras kolestrol di dalam darah seperti minyak kelapa sawit,
minyak kacang tanah dan minyak zaiton.
Diet lemak diperoleh daripada lemak dan minyak yang digunakan dalam makanan atau dimasak dengannya. Lemak di dalam makanan adalah mustahak untuk kesihatan. Kebanyakan lemak di dalam makanan kita berpunca daripada 5 sumber.
Sumber Lemak
- Lemak masakan (seperti mentega, marjerin atau minyak sapi) dan minyak;
- Daging (daging ayam, kambing dan lembu);
- Lemak-lemak yang disapu (mentega dan marjerin);
- Bahan tenusu (susu, krim dan keju); dan
- Kekacang.
Protein
Protein juga salah salah satu bahan sebatian organik yang dibuat daripada
bangunan blok kecil yang dikenali sebagai asid amino. Komposisi asid
amino berlainan daripada karbohidrat dan lemak. Protein bukan sahaja
mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen, tetapi juga nitrogen. Asid
amino juga mengandungi mineral sulfur. Asid amino yang kita peroleh dari diet protein bergabung dengan asid amino di dalam badan untuk
menghasilkan beratus-ratus jenis protein badan.
Protein badan membantu merangsang pertumbuhan dan penggantian tisu dan otot badan, membentuk kompaun badan yang penting seperti beberapa hormon, enzim dan hemoglobin, keseimbangan kandungan air, membentuk antibodi dan memelihara keseimbangan badan. Selain itu ia juga boleh digunakan untuk membekalkan tenaga kepada badan. Protein boleh didapati dalam pelbagai bentuk makanan, tetapi daging dan bahan tenusu adalah sumber utama. Bijirin, kekacang dan sayuran menyumbangkan protein untuk diet, manakala buah-buahan menyumbangkan jumlah protein yang sedikit sahaja.
Protein badan membantu merangsang pertumbuhan dan penggantian tisu dan otot badan, membentuk kompaun badan yang penting seperti beberapa hormon, enzim dan hemoglobin, keseimbangan kandungan air, membentuk antibodi dan memelihara keseimbangan badan. Selain itu ia juga boleh digunakan untuk membekalkan tenaga kepada badan. Protein boleh didapati dalam pelbagai bentuk makanan, tetapi daging dan bahan tenusu adalah sumber utama. Bijirin, kekacang dan sayuran menyumbangkan protein untuk diet, manakala buah-buahan menyumbangkan jumlah protein yang sedikit sahaja.
Rajah 2.5: Kepentingan protein kepada tubuh badan |
Vitamin
Vitamin juga adalah sebatian organik yang mengandungi karbon, hidrogen
dan kemungkinan juga nitrogen, oksigen, fosforus, sulfur dan elemen lain.
Ia berfungsi untuk mengawal proses di dalam badan seperti penghasilan
tenaga serta darah dan juga pengimbangan kalsium. Selain itu ia juga
membantu menjaga organ-organ dan tisu-tisu berfungsi dan sihat.
Kebiasaannya vitamin terbahagi kepada dua kumpulan iaitu:
Vitamin boleh diperoleh dari berbagai-bagai bentuk makanan. Walaupun sumber utamanya ialah sayur dan buah-buahan, ia juga boleh diperolehi daripada daging, kacang, bijirin, bahan tenusu dan lemak. Keperluan vitamin boleh dihadkan jika kita mengamalkan diet yang seimbang, kerana vitamin berlebihan boleh mengancam kesihatan terutama vitamin A, D, pyridoxine dan niasin.
(i)
Vitamin Larut Lemak (
Fat-soluble )
Empat
vitamin larut lemak adalah vitamin A, D, E dan K. Walaupun ia mempunyai
pelbagai peranan tetapi ia juga mempunyai kesamaan. Kesamaan di antaranya ialah
cara ia menyerap dan membawa atau bergerak di dalam badan. Selain itu ia juga
boleh disimpan di dalam kuantiti yang banyak berbanding larutan air.
(ii)
Vitamin Larut Air (
Water-soluble )
Vitamin larut air termasuk vitamin C dan lapan
vitamin B iaitu thiamin, riboflavin, niasin, pyridoxine, kobalamin, folat, asid
pantotenat dan biotin. Kebanyakan vitamin B terlibat di dalam laluan
metobolisma tenaga.
Vitamin boleh diperoleh dari berbagai-bagai bentuk makanan. Walaupun sumber utamanya ialah sayur dan buah-buahan, ia juga boleh diperolehi daripada daging, kacang, bijirin, bahan tenusu dan lemak. Keperluan vitamin boleh dihadkan jika kita mengamalkan diet yang seimbang, kerana vitamin berlebihan boleh mengancam kesihatan terutama vitamin A, D, pyridoxine dan niasin.
Garam
Garam terdiri daripada bahan bukan organik. Sekurang-kurangnya ada 16
garam yang sangat penting kepada kesihatan, di antaranya ialah sodium,
klorida, kalium, kalsium, fosforus, magnesium dan sulfur. Garam-garam
ini juga dikenali sebagai makromineral. Ini kerana badan memerlukan
garam-garam ini dalam kuantiti yang banyak berbanding garam-garam
lain. Manakala mikromineral diperlukan dalam kuantiti yang sedikit,
antaranya ialah zat besi, zink, tembaga, mangan, molibdenum, selenium,
iodin dan fluorida. Garam, seperti vitamin juga, mempunyai berbagai-
bagai peranan seperti membentuk struktur sel dan tisu serta mengawal
proses dalam badan. Terdapat pelbagai sumber makanan garam tetapi
yang selalu dikaitkan adalah daripada daging, susu dan tumbuhan.
Air
Air merupakan mineral atau garam yang semula jadi. Ia juga adalah
nutrien yang paling penting. Badan kita boleh bertahan tanpa mineral lain
untuk sesuatu jangka masa yang panjang kecuali air. Air mempunyai
banyak peranan di dalam tubuh badan manusia seperti mengawal suhu
badan, pelincir dan pembawa nutrien dan bahan buangan. Badan manusia
mempunyai hampir 60% kandungan air. Justeru kita mesti meminum air
secukupnya untuk mengelak badan kita dari kekurangan air. Sumber air
bukan sahaja daripada minuman tetapi boleh juga didapati dalam
makanan, buah-buahan dan sayur-sayuran.
Thanks for the update
ReplyDelete