KUMPULAN BAYI
Bayi merupakan kumpulan atau peringkat paling awal dalam sistem manusia. Bayi boleh diklasifikasikan seawal umur satu hingga 12 bulan (Tetty
Henney Zulkifly, 1998).
Keperluan Kalori dan Nutrien
Nilai tenaga dalam makanan diukur dalam unit
kalori. Kandungan kalori dalam makanan bergantung kepada kandungan
karbohidrat, protein dan lemak. Lemak merupakan kumpulan makanan yang banyak
menghasilkan kalori mengikut berat iaitu 9 kalori bagi setiap gram dan alkohol pula
ditempat yang kedua dengan mengeluarkan sebanyak 7 kalori bagi setiap gram.
Nutrien lain tidak memberi kesan kepada nilai tenaga makanan. Oleh itu, makanan
yang mengandungi banyak lemak, tinggi kalorinya. Sebaliknya, makanan yang tinggi
dengan kandungan air seperti sayur-sayuran, rendah kalorinya.
Keperluan kalori bayi adalah sedikit berbanding kumpulan lain. Namun, bayi
memerlukan nutrien yang mencukupi untuk kekal sihat. Walaupun begitu, kadar dan
keperluan kalori dan nutrien untuk bayi adalah berbeza kerana bayi mempunyai
sistem penghadaman yang kecil. Justeru, nutrien yang terbaik untuk bayi adalah susu.
Susu Ibu dan Susu Formula
(a)
Susu Ibu
Bayi memerlukan nutrien yang
terbaik untuk berkembang dan membesar dengan sihat. Mazni Othman (2007) dalam
kajiannya berpendapat, susu ibu merupakan nutrien yang terbaik untuk bayi.
Menurutnya susu ibu adalah bersih, seimbang dan paling sesuai untuk bayi. Ia
mengandungi semua khasiat dalam imbangan yang diperlukan oleh setiap bayi. Ia
mengandungi antibodi untuk melindungi bayi daripada jangkitan seperti
cirit-birit, radang paru-paru dan selsema.
Susu awal ibu (immune milk) yang dihasilkan dalam
beberapa hari setelah melahirkan bayi mengandungi kolostrum. Kolostrum tinggi
dalam karbohidrat, protein, antibodi dan kurang dalam lemak.
Antara faedah lain yang
terdapat dalam susu ibu adalah:
(i) Mencegah penyakit seperti lelah dan sakit perut
bayi.
(ii) Mengandungi zat khusus yang penting untuk
perkembangan otak.
(iii) Mengurangkan risiko pencemaran yang mungkin berlaku
dalam kaedah penyusuan lain.
(iv) Boleh diperoleh dengan mudah pada bila-bila masa.
Jadi, tiada masalah membancuh atau memanaskannya sebab
ia sentiasa pada suhu yang sesuai.
(v) Memberikan bayi keselesaan dan ketenangan emosi.
(vi) Menjalinkan hubungan kasih sayang yang lebih mesra
antara bayi dan ibu, berbanding dengan cara penyusuan lain.
(a)
Susu Formula
Susu formula adalah susu
lembu atau susu kacang soya yang diproses umumnya dalam bentuk tepung dan cecair.
- Susu formula boleh disediakan oleh sesiapa - ibu, bapa atau pembantu.
- Ia lebih fleksibel di mana ibu boleh melakukan kerja-kerja lain.
- Tidak ada satu pun antibodi yang didapati di dalam susu ibu ada di dalam susu formula. Oleh itu, daya tahan sakit bayi yang disusu formula ini tidak kuat berbanding dengan bayi yang disusu badan.
- Susu formula lebih mahal.
- Selain itu, mungkin terdapat bakteria dalam susu formula jika tidak dibasuh dan disteril dengan baik.
- Susu formula juga mungkin menyebabkan masalah angin dan sembelit.
Jadual 3.1: Perbandingan antara Susu Ibu dan Susu Formula dari Segi
Kandungan Zat
KANDUNGAN
|
SUSU IBU
|
SUSU FORMULA
|
PROTEIN
|
1.23
%
|
3.5
%
|
LAKTOSA
|
7.5
%
|
4.5
%
|
NATRIUM
|
X1
|
X4
|
LEMAK
|
3.5
%
|
4.0
%
|
KALORI
|
20
%
|
20
%
|
Makanan Tambahan
Selain susu ibu atau susu formula, bayi juga memerlukan makanan tambahan
bagi memperkukuhkan lagi sistem imun (
immune system
) dan sistem
tumbesaran mereka. Contoh makanan tambahan yang dicadangkan untuk
kumpulan bayi adalah seperti bijirin halus yang telah dikacau dengan air.
No comments:
Post a Comment